Nagy sikere volt a magyar termékeknek a Brüsszeli nyílt napon!


2012. október 8 és 11 között Brüsszelben részt vettünk a 10. Európai régiók és városok hetének keretében megrendezett nyílt napokon. A nyílt napokat azért időzítették erre az időszakra, mert ezalatt az idő alatt sorsdöntő viták és megbeszélések zajlottak az Európai Parlamentben, a Régiók Bizottságában és a tagállamokban a következő költségvetési pénzügyi keretprogram ügyében, valamint a kohéziós politikában, ami a 2014-2020-as költségvetési időszakot illeti. A hétfői megnyitó ceremónián hangsúlyozták folyamatosan az előadók, hogy milyen nagy jelentőséggel bír a kohéziós politika, és bemutatták, hogy minden vitatémát meg lehet közelíteni a régiók szemszögéből is.

Már rögtön az első napon érdekes személyiséggel találkozhattunk. Egy étteremben vacsorázhattunk a helyi Brüsseli polgármesterrel, akivel közös fotó is készült.

A mi szempontunkból két EGTC-s rendezvényre fókuszáltunk, amely az EGTC-k bemutatkozásáról, azok tevékenységeiről, az EGTC-k előtt álló akadályokról, valamint ezek leküzdéséről, illetve a jövőbeni terveikről, lehetőségeikről szóltak.

Érdekessége volt az első workshopnak, hogy a 120 fős bejelentkezett hallgatóságból, mintegy 20%-a magyar érdeklődő volt. (Európa országaiban bejegyzett 30 EGTC-közül, 11 magyar székhellyel rendelkezik, amelyből 2 EGTC képviselte Borsod-Abaúj-Zemplén Megyét)

Több csoportosulás bemutatta eddigi tevékenységét és jövőbeni terveiket. Az előadások során szó esett arról, hogy a 2014-2020-as évekre szóló stratégiában hogyan, milyen módszerek alkalmazásával kell még nagyobb figyelmet irányítani az EGTC-k és azok jövőbeni fejlesztéseire, hogyan lehetne még szélesebb rétegben népszerűsíteni az EGTC-s együttműködéseket. A kohéziós politika igen nagy figyelemnek örvendett az egész rendezvénysorozat alatt, így természetesen, ebből a workshop-ból sem maradhatott ki, ennek a megjelenése, így a két téma ötvözte egymást, a kohéziós politika és az EGTC kapcsolata révén. Érintett téma volt továbbá az is, hogy további 20 új partnerség van alakulóban. A felszólalók természetesen saját szempontjukból ismertették jövőbeli terveiket, vagyis főként azt, hogy mit várnak a következő stratégiai programtól 2014 és 2020 között. Saját problémáikat és aggályaikat is felvetették, amelyek főként a támogatásokhoz illetve a különböző támogatási programokhoz kapcsolódtak. A workshop előadói külön kihangsúlyozták, hogy az új stratégiai program nagyon kedvező feltételeket és új lehetőségeket jelent majd az ETT-k számára 2014-től.

A workshopot követően az előadóterem melletti hallban, a magyar EGTC-k bemutatkozására kerülhetett sor, ahol igen nagy érdeklődésre tartott számot a magyar termékek bemutatója. Az EGTC-k részéről több kiadvány is készült erre az alkalomra, továbbá a CESCI jóvoltából egy olyan kiadvány is bemutatásra került, ami a magyar EGTC-k mindegyikéről tartalmaz információkat. Így a látogatók egyszerre értesülhettek az EGTC-k tevékenységeiről, illetve minden olyan fontosabb adatról, amiről érdemes tudnia azoknak, akik újabb kapcsolatokat, partnerséget szeretnének teremteni velünk.

A kiadványokon kívül termék bemutatón keresztül mutatták be a magyar EGTC-k területén megtermelt, igen finom élelmiszereket, hungarikumokat. Igen népszerűek voltak a különböző kóstolók, fimon kenyerek, mézek, házi szalonna és kolbász, nyíregyházi finom ízletes alma, sajtok és sorolhatnánk tovább a többi finomságokat.

Kiemelkedő figyelmet kapott az ABAÚJ-ABAÚJBAN EGTC részéről biztosított, az EGTC területén, igen ízletes sárgabarack ültetvényeken megtermelt gyümölcsből készült gönci barackpálinka és a helyi erdei gyümölcsökből főzött vegyes pálinka. Bemutatásra került a Borsod megyét képviselő másik Bodrogközi EGTC területének szomszédságában termelt, a Világöröksége részeként nyilvántartott Tokaj-Hegyaljáról származó Tokaji aszú, amelyet szintén igen szívesen kóstolgattak, valaki többször is sorba állt érte.     

A bemutatkozás során lehetőségük nyílt a résztvevőknek a beszélgetésre, az addigi tapasztalatok megosztására és a programok megvitatására is, valamint természetesen a kapcsolatépítés is fontos szerepet játszott e nagyszerű találkozón.

A másik, általunk meglátogatott rendezvény témája az EGTC-k szerepe volt az EU programokban a kohéziós politikán kívül. Ezen a rendezvényen a workshop előadói többek között szintén EGTC vezetők is voltak, akik elmondhatták, hogy eddig milyen tapasztalatokkal gazdagodtak, illetve ismertették, hogy pontosan milyen tevékenységet is folytatnak a csoportosulással. Ők is elmondták, hogy milyen nehézségek adódnak munkájuk során, így külön felhívták a figyelmet például a tömegközlekedésre. Egy programvezető ismertette, hogy milyen lehetőségek rejlenek a fiatalok oktatásában, elmondta, hogy miért fontos az, hogy a fiatalokból európai polgárok váljanak, a nemzeti identitás megtartása mellett, valamint hogy ezt hogyan lehet elérni, illetve ehhez milyen projektek jöttek létre. Nagy hangsúlyt fektetett a határon túli oktatásra is, a különböző csere-és inkubátorprogramokra. Szó volt még arról egy bizottsági képviselőtől, hogy mik az elvárások a 2020-as Horizon programtól, ami majd az Európai Kohéziós politikát váltja le. Ismertette, hogy mik azok a pontok, amelyek a legfontosabb eltérések a két program között, és arról is beszélt, hogy véleménye szerint miért lesz a Horizon sokkal hatékonyabb elődjénél.

A magyar EGTC-k igazgatói részt vettek kedden este egy közös vacsorán Deutsch Tamás EP képviselő úrral. Az üdvözlések után a képviselő úr beszámolt a most megnyílt H4-es Brüsszeli iroda tevékenységéről és jövőbeni terveiről. Sok sikert kívánt az EGTC-k tevékenységéhez. Végezetül a képviselő úr nagyszerű anekdotát mesélt el a résztvevőknek a Gönci barackpálinkáról.    

Összegezve a rendezvények jól megszervezett, jól előkészítettek voltak, talán csak annyi megjegyzés lenne, hogy ha a szerdai, általunk látogatott második workshop hallgatóságát tudták, hogy 30%-a magyar lesz, akkor miért nem biztosítottak számunkra automatikusan magyar tolmácsolást, akkor, amikor az előadók többsége anyanyelvükön szólaltak meg, szinte minden workshoppon és tudva azt, hogy az Európában jegyzett EGTC-k közül, közel 37 %-a magyar.

Az előadók érdekes előadásait minden részt vevő nagy érdeklődéssel hallgatta, néha parázs párbeszéd is kialakult. Mi, igaz egy kicsit konkrétabb megközelítést szerettünk volna hallani a 2014-es programozási időszakra vonatkozó elképzelésekről, de ennek ellenére hasznos volt és sok tapasztalatot szerezhettünk e Brüsszeli látogatáson.

 

Miskolc, 2012.10.13.